Cadeaubon

Ervaring van @demammavan

Deze week staat in het teken van maximale ontspanning; Rust nemen als moeder tussen alle druktes door. En niemand begrijpt dat beter dan @demammavan, zij heeft dan ook een heelijke blog geschreven over hoe zij om gaat met de druktes van het moeder zijn. even tijd voor jezelf nemen is super belangrijk, leer je batterij kennen, pas dan kun je de moeder worden die jij graag wilt zijn. 

Ik heb mijzelf als moeder niet altijd op de eerste plaats gezet. Zeker toen ik voor het eerst moeder werd, was ik eigenlijk altijd de sluitpost van het gezin. Ik had van kinds af aan altijd geleerd dat het belangrijker was om eerst aan een ander te denken en dan pas aan jezelf. Dus toen ik mijn eerste kind kreeg was wat ik nodig had ineens niet meer van belang. Eten, slapen, douchen en zelfs naar de wc gaan deed ik pas als ik zeker wist dat niemand daar last van zou hebben. In een poging een goede moeder te zijn, cijferde ik mijzelf volledig weg. Het resultaat was een opgebrande moeder die uiteindelijk voor niemand meer leuk was. Precies dat wat ik niet voor mijn kinderen en man wilde zijn. Toen ons vijfde kindje een tweeling bleek, moest het roer om. Met kleine stapjes leerde ik om weer te voelen hoe het met mij ging en te kijken naar dat wat ik nodig had. Eerst met een heel groot schuldgevoel. Maar naarmate ik het vaker deed, werd het steeds makkelijker om voor mijzelf te kiezen. En uiteindelijk zelfs zonder schuldgevoel. Het is niet voor niets dat je in de veiligheidsvoorschriften van het vliegtuig leest dat je eerst bij jezelf het zuurstofmasker om moet doen en dan pas die van je kinderen. Zo werkt het ook bij het moederschap. Je kunt je gezin alleen dragen als je goed voor jezelf zorgt. Zo simpel.

Ik zie nu het moederschap als een batterij die af en toe moet worden opgeladen om weer een hele dag te kunnen functioneren. Het gaat om de juiste balans van energie geven en nemen. Met mijn oudste dochter naar de stad, een rondje op de motor, sporten, een avond naar de sauna, of in mijn eentje uiteten. Dat zijn de oplaadmomenten die ervoor zorgen dat ik weer uren boterhammen met pindakaas kan smeren en eindeloos lego blokjes uit de stofzuiger kan vissen.

Leer je batterij kennen. Wat geeft je energie en wat kost je energie en stem dat op elkaar af. Pas dan kun je de moeder worden die jij graag wilt zijn.

Liefs @Demammavan

Reserveer nu